15.03.2021

Как да накараме децата ни да стоят по-далеч от телефона и да имат други интереси.

Родителите често се дразнят, че децата им имат по-силна връзка с телефона или таблета си, отколкото с тях. В същото време, това е донякъде естествено, тъй като тези деца не помнят света преди смартфоните. И все пак, има ли начин да накараме детето да остави смарт устройството поне за малко и да се позабавлява аналогово, както го правехме ние навремето?Защо екраните са магнит за децата?

Нека първо потърсим причината за това вторачване в екраните в самите нас: колко от нас съвсем съзнателно оставят телефона или таблета в ръцете на детето от съвсем малко, защото така то се занимава и имаме малко време за себе си? А пък бебетата са неудържимо привлечени от движещи се картинки и мигащи цветове. И ето - неусетно екранът става любим източник на забавление от най-ранна възраст!

И по-късно, ние, като родители, се дразним и изпадаме в другата крайност - ограничения и забрани! Да, обаче така малчуганът започва да приема общуването с екрана като награда и то става още по-желано…

Параграф 22?!

Не е задължително.Какво можем да направим?

Просто е добре отрано да имаме стратегия, която замества смартфона и таблета, а не ги превръща в навик и цел по-късно.

Например, когато детето е малко, вместо да се чудим как да намерим време за домакинска работа или спорт у дома, защо не го включим. На тази възраст - току що проходили - децата гледат на къщната работа като на забавление: да измием чиниите заедно, или да им създадем навик вечер да си прибират плюшените играчки в специален красив кош - да ги ангажираме отрано с живота на семейството, за да бъдат те пълноценен негов член по-късно.

Когато ни остане малко време, да четем заедно книжки и да гледаме картинки - нека забавим максимално срещата с таблета. Тя е неизбежна, но преди това детето може да придобие навици и интереси извън дигиталното пространство.

Когато стане малко по-голямо, може да му даваме интересни креативни задачи, с които да се справя само - да нарисува картина и да ни я покаже, или да спортува заедно с нас - повярвайте ни, ще бъде супер забавно и пак ще си направим тренировката, но и ще се заливаме от смях с малкото спортистче.Кога телефонът става (почти) неизбежен

Около 7-8 години настъпва онзи преломен момент, когато каквото и да правим, онлайн забавленията привличат малчуганите неудържимо и те дори започват да се чувстват аутсайдери, ако нямат смартфон или таблет, на който да играят най-популярните в класа и сред приятелите им игри. И лошата новина е, че този период никога не приключва напълно. Затова е важно отрано да създаваме странични интереси у детето, за да може в един момент то да има и други забавления, освен телефона.

Спортът, танците, пеенето, рисуването са страхотна идея - ако го/я запишем на офлайн активности, към които има афинитет, ще му създадем среда и ежедневие, които ще запълват деня с креативност и действие. В никакъв случай не трябва да му забраняваме телефон и таблет, да го превръщаме в желана награда. Просто трябва да му осигурим достатъчно офлайн забавление и динамика, за да се сеща по-рядко за тях.

Ако ни се ходи на шопинг или имаме нужда да сме сами, нека не водим детето с нас да скучае, а да му намерим забавление за това време - да го оставим на катерене или пък да рисува керамични чинии...всичко, което би събудило интерес у него!

Защото, в края на краищата, не телефонът е проблема, а скуката. Повечето деца зяпат по цял ден в екраните, защото не знаят какво друго да правят. И е наша задача да им показваме, от съвсем малки, алтернативите. Само така ще им дадем шанс да видят света отвъд екраните.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →