11.02.2021

Шейната е до време, ските и сноуборда - за цял живот!

Малчуганите растат бързо и идва време да спрем да ги дърпаме с шейната и да ги запознаем с истинските зимни спортове - ски и сноуборд. Но кога е най-подходящо да стане това?

Като малки всички обичаме зимата с безкрайните игри и приключения в снега. По-късно се разделяме на два лагера: тези, които продължават да я харесват и тези, за които тя е изпълнена със студ и скука, разнообразявани тук-там от опасно хлъзгане по заледени тротоари и чистене на сняг при минусови температури.

В повечето случаи разликата между тези два типа хора е една - дали практикуват зимни спортове или не. Тоест, ако искаме нашето дете да продължи да се радва на зимата и като възрастен, най-малкото което можем да направим е да го “срещнем” със ските и/или сноуборда колкото е възможно по-рано.

Но колко рано не е... прекалено рано?Специалистите съветват да започнем със ските след 4 годишна възраст, а със сноуборда - след 6. Естествено, всичко е строго индивидуално, но преди това на децата просто им липсва нужната координация, издръжливост и внимание. От друга страна, колкото по-рано започне да кара, толкова по-лесно ските и сноубордът ще се превърнат във втора природа и ще му останат за цял живот: Всички сме виждали малките смелчаци на по 5 години да летят по пистата като истински професионалисти и даже сигурно малко сме им завиждали.Друг важен елемент е самото обучение. Повечето специалисти препоръчват да запишете детето на ски/сноуборд училище или на индивидуален инструктор, независимо дали самите вие карате добре: така то едновременно ще усвои перфектна техника и ще се научи на дисциплина, която - нека си го кажем - би била доста по-разхлабена, ако кара с вас. Пък и достатъчно сте теглили шейната, време е самите вие да се насладите на зимата!

Зимните спортове са доста скъпо удоволствие. Затова бъдете сигурни, че детето е избрало своя спорт и му харесва, преди да инвестирате в екипировка - на първо време е достатъчно да му купите екип, за да се чувства то комфортно и да не му е мокро и студено. Дори и да не успее да се запали по ските или борда, екипът става и за игра в снега.

А, в края на краищата, зимните игри и забавления са най-важни, независимо на каква възраст сте! Затова дайте на детето възможност отрано да опознае възможностите за спорт, които зимата дава, защото ако ги обикне сега, това ще промени живота му - ще чака зимата с нетърпение, ще прекарва повече време на открито, сред природата и ще се забавлява повече.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →