23.09.2020

ВНИМАНИЕ! САМИ НА УЧИЛИЩЕ

ВНИМАНИЕ! САМИ НА УЧИЛИЩЕ

Ето че отново се връщаме на важната тема пътна безопасност и ви напомняме, че все още имате възможност да спечелите страхотни награди в играта на TEDI. А междувременно любимото мече събра за вас няколко любопитни идеи за ефективно образоване на децата относно безопасността по пътя. Не забравяйте, че децата под 8-годишна възраст не могат да преценят скоростта на автомобилите и евентуални опасности.

1.Направете карта на квартала


В скандинавските страни е популярно родителите и децата заедно да си направят карта на квартала. Отделете си един спокоен следобед у дома за това полезно забавление. Измайсторете заедно цветна карта, на която са отбелязани ключовите улици, светофари, пешеходни пътеки, по-важни пътни знаци. Така за децата като на игра ще стане по-ясно кои са най-подходящите маршрути и къде се по-опасните локации, изискващи повишено внимание. Непременно направете картата цветна и дори с апликации - това ще помогне да поставите по-ярък фокус върху някои места и улици, така че детето лесно да ги запомни.

2. Включете децата в ролеви игри


Чудите се как да обясните на децата какви са функциите на пътните полицаи, регулировчиците или пък защо работниците на пътя носят каски и отразителни жилетки? Ами, просто вкарайте малките любопитковци в роля! Нека се облекат например като полицай и разиграят ситуация, в която спират татко си в автомобил и му задават подходящи въпроси: например за важността на колана, за детските столчета, за основните правила при преминаването на светофар. Така детето ще може да си представи и двете роли - както тази на пътниците и шофьорите, така и онази на следящите за пътния ред.

3. Претворете знаците в миниатюри


Още в детската градина е подходящо децата да се впуснат в забавлението да майсторят миниатюрни пътни знаци. Родителите или учителите могат да направят заготовки, а децата да нарисуват върху тях различните символчета, гледайки истински пътни знаци - например: STOP или пък миниатюрен светофар. Можете да пресъздадете с миниатюрни колички и малки човечета цяло кръстовище или пък пешеходна пътека, за да разясните кой откъде идва и какво следва да прави.

4. Изненадайте ги с вкусен светофар


Не пропускайте възможност да интегрирате образователни моменти във всекидневието. Така децата учат по-естествено и освободено, без идеята за досадно задължение. Например когато готвите, може набързо да им оформите вкусен светофар с три кръгчета - да речем: домат за червено, пържено яйце за жълто, краставица за зелено. Докато си хапвате заедно после, много по-лесно ще е да дискутирате темата за безопасното движение и тя няма да изглежда скучна и далечна.

5. Вземете на помощ играчките


Плюшено куче с каска, пухен мечок в детско столче, голяма жаба с колан… Подобни персонажи от детската стая на вашия малчуган ще ви помогнат да онагледите по забавен и по-реалистичен начин основните правила за пешеходците, за колоездачите и за пътниците в автомобил. Дори може да си направите жизнерадостна домашна фотосесия с така дегизираните плюшки и детето. Така после, докато разглеждате снимките, то отново ще види и запомни ключови аксесоари за безопасно движение. Също добра идея е да ползвате за тази игра любимите му играчки - все пак те са авторитети!

6. Организирайте си “светулкова разходка”


В някои страни, където зимата се стъмва много рано, родителите извеждат децата си на “светулкова разходка”. В сумрака или тъмното всеки има у себе си челник, малко фенерче или пък светлоотразителен детайл, така че по време на разходката да се откроява, да изпробва кое уредче как свети и мига, от каква дистанция се вижда…

И накрая, не забравяйте, че децата възприемат и запомнят по-лесно, когато ги въвлечете активно и организирате обучението като забавление. Така и за вас, родителите, ще е по-интересно!

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →