20.10.2020

Един различен Ден на народните будители

Денят на Народните будители е чудесен повод да “събудим” нашите малчугани, влизайки в ролята на просветители и откриватели на таланти, подобно на светлите възрожденски примери. Ето няколко идеи как да превърнем този ден в истински празник.

Събудете детската креативност


Стига сте разказвали приказки, вместо това накарайте детето да ви разкаже, или поне преразкаже, някоя. Ще чуете невероятни неща, за които дори и на Братя Грим не им е хрумвало и със сигурност ще се забавлявате страхотно, а току виж сте открили неподозиран талант у малкото съкровище.

Събудете любовта към природата


След като се проявите като будител, в буквалния смисъл, на малкото ангелче и ако времето позволява, излезте навън. Събирайте листа в парка, снимайте или още по-добре - рисувайте! Събудете детските сетива за красотата на природата, научете го да се чувства едно с нея и да я “вижда” и обича. Така, когато порасне, то ще я цени и пази.

Събудете емпатията


Децата обикновено са надарени с добри сърца, но за да станат наистина емпатични, те трябва да виждат съпричастност в отношенията на другите, да я усещат към тях. Ако вие се стремите да разбирате чувствата на детето, вниквате в ежедневните му проблеми и преживявания, вие сте '’будител на емпатия”. Историите от детската площадка, драмите от училище и приключенията от любимите сериали - за детето те са от огромно значение, а за вас - възможност да възпитате емпатия. Но тъй като говорим конкретно за Деня на будителите, ето една идея за събуждане на емпатия: домашен театър! Изберете филм, книга, или пиеса, или каквото пожелаете и дайте възможност на детето да се превъплъти в някой друг - децата обожават това, а и вие със сигурност ще се забавлявате.

Събудете будителя/будителката


Най-хубавото на детството е, че всичко е за първи път, ново и интересно. От раждането до 18 годишнината си научаваме повече неща, отколкото през целия си останал живот. Представяте ли си, ако цял живот учехме нови умения и трупахме знания със скоростта, с която го правим като съвсем малки?! Винаги любопитни, винаги опитващи нещо ново за първи път… Това е най-ценният подарък, който можем да дадем на децата си - жаждата да знаят, страстта да откриват, смелостта да отидат там, където никой не е бил. Това ще ги направи новите будители.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →