26.04.2023

Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

Малко преди Великденските празници се проведе Втора национална среща на представители на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“. В рамките на събитието децата делегати взеха участие в множество срещи, целящи да им покажат повече за силата на четенето, науката, изкуствата и връзката между тях.

Втората национална среща започна с разговор с писателите на съвременни детски книги - Доника Ризова и Иван Раденков, последвана от работилница за писане на истории със Силвия Валентино. Децата имаха възможност да задават въпроси и да получат информация директно от източника, не само за това как се раждат идеите за детските книги, но и за процеса по цялостното им създаване.

След срещите с автори, лично директорът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров и дългогодишният участник в множество антарктически експедиции и командир на българската база в Антарктида - инж. Йордан Йорданов споделиха с децата делегати повече за своя читателски път и връзката на четенето с науката. От екипа на Националния STEM център, пък, бяха подготвили специална демонстрация, с която успяха да доближат децата още повече до науката и да им покажат нейната магия.

Всички събития в рамките на Втората национална среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“ с изтъкнати творци и експерти, успяха допълнително да обогатят знанията на децата по отношение не само на четенето и важното място, което то заема в ежедневието ни.

ЧИАТЕЛСКИ КЛУБОВЕ „БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНО“

Мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ е създадена през 2018 г. от фондация „Детски книги“ с основна цел да се противодейства на проблема с високия процент функционално неграмотни български ученици (над 40% от 15-годишните).

Развитието на любов към четенето в ранна възраст е от ключово значение за развитието на децата. Различни изследвания показват, че то помага и за тяхното образователно развитие. Четенето, когато детето е част от книжен клуб дава възможност на учителя да създаде среда, в която учениците могат да задават въпроси и да учат сред своите връстници. Те могат да обсъждат прочетеното, да развиват идеи и да подобряват разбирането си не само за литературата, но и за света, който ги заобикаля.

Освен насърчаване и развитие на любов към четенето, мрежата от читателски клубове “Бисерче вълшебно” цели да подготви децата за професиите на бъдещето, независимо какви ще бъдат те. През учебната 2022/2023 година броят на клубовете е 160 с около 7000 деца на възраст от 7 до 16 години.

***

Умението да правиш избор и качествена преценка на информацията, да я превръщаш в знания и да я прилагаш в иновативни дейности винаги ще зависи от грамотността и желанието за четене на отделния човек. Затова и ние от TEDI с радост подкрепихме Втората национална среща на детски читателски клубове „Бисерче вълшебно“, осигурявайки плодови напитки TEDI за всички присъстващи на срещата деца.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Спечели 1 от 50 TEDI бабарона

  Спечели 1 от 50 TEDI бабарона
  Спечели 1 от 50 TEDI бабарона
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →