13.04.2020

8 ИДЕИ КАК ПО ВЕЛИКДЕН ДА ВДЪХНОВИТЕ ДЕЦАТА В КУХНЯТА

Повечето деца нямат търпение да боядисват яйца или пък да се докоснат до магията на месенето на козунак. Всеки родител преценява спрямо възрастта на малчуганите в какво кулинарно приключение да ги забърка. Ето обаче и няколко идеи как покрай чисто кулинарните забавления можем да помогнем на децата да развият умения и да натрупат знания и в други области, и то съвсем неусетно, без дидактика. Нещо като две в едно за Великден!


РЕЦЕПТА НА ГЛАС

Докато вие готвите, помолете детето си да ви прочете изразително съответната рецепта. Така то ще има усещането, че е важна част от кулинарния процес, а същевременно ще тренира езиковите си умения, без дори да усети.


КУЛИНАРЕН ДЕТЕКТИВ

Вместо да се тюхкате, че детето обича да рови в интернет и да играе безсмислени игри, възложете му важна мисия! Превърнете го в Кулинарен детектив със задача да се разходи виртуално по света и да открие любопитен великденски ритуал, който да пренесете и във вашето семейство. Или пък да разследва откъде идва традицията на шоколадовите зайци за Великден.


МАЛКИ ЗАДАЧИ

Поставянето на малки задачи в процеса на приготвяне, също ще занимае детето без да се притеснявате, че може да го оставите за дълго без наблюдение. Може да му дадете да подреди бурканите или да накъса памука, да бърка докато боята се разтвори или да преброи колко здрави яйца са останали след варенето. Това са малки задачи, но детето ги възприема като важна част, без която процеса не може да продължи.


КАПИТАН ЧИСТОТА

Възложете на детето конкретна отговорност, само че под формата на игра - и то не просто на игра, а на супергеройска игра. Нека се облече като супергерой по почистването (защото, да не се лъжем, повечето деца обичат да цапат, а не да чистят!). Може да си избере магически почистващ амулет - например моп или гъбичка. След като сготвите, идеята е да въвлечете детето тъкмо в почистването. Не забравяйте да му направите снимки като супер-почистващ герой, а защо не и да му изрежете от картон малък бадж, на който пише например: Иво, Капитан Чистота. Не на последно място, празникът е и усещане за пречистване и нов порядък - какво по-хубаво от това да го покажете на детето по изобретателен начин.


ВКУСЕН ТЕТРИС

Покрай Великден хладилникът винаги е претъпкан, както и шкафовете за продукти. Защо не дадете на децата възможност да се упражнят в пространствено мислене, докато всъщност помагат! Отправете им предизвикателство да подредят хладилника така, че в него да се съберат колкото се може повече неща, и то с конкретна логика - така че да бъдат после лесно намираеми. Дори и да не се справят отведнъж, ще е забавен начин да ги научите да подреждат.


ЛИЧНО МЕНЮ

Ако детето ви може да пише, имаме чудесна идея как да зарадва роднините си по празниците. Поръчайте му да съчини индивидуално тристепенно меню за всеки член от семейството - баба, дядо, леля, братчето си… Така детето ще има възможност да помисли какви са любимите продукти на всеки от близките му и да състави много лично меню, което искрено ще зарадва роднините после. Не пропускайте да му подшушнете да вложи и фантазия на воля: например великденски курабийки под формата на букви за татко, защото нали обича да чете!


ЯЙЦА ПО ДЕТСКИ КНИГИ

Чудите се как да накарате детето си да чете повече и да се вълнува от книгите? Пробвайте с великденски яйца. Нека детето избере любимите си 3 героя от детски книги и ги пренесе творчески върху великденски яйца: може да изпише имената им, да се опита да ги нарисува или пък да боядиса яйцата така, че да приличат визуално на корицата на любима книга.


КУЛИНАРНИ ЕТИКЕТИ

Представете си колко по-красиво, умиляващо и автентично би изглеждал рафтът с бурканчета за подправки, ако върху всяко бе залепено етикетче, изрисувано от вашето дребосъче. Или пък по-големите буркани - за ориз, брашно, леща и паста. Дайте идея на децата да изрежат подходящи по размер спрямо бурканите етикетчета, да изпишат красиво и лаконично името на продукта, а после, разбира се, да нарисуват малък детайл. Така хем ще направят нещо от полза, хем то ще е направо кухненско изкуство!


Не забравяйте, че най-важното е да се забавлявате, да въвлечете децата, така че да мислят, че помага, а в същото време ще сте заедно, докато вие направите трапезата си прекрасна.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →