08.06.2021

8 идеи как да забавляваме децата през лятната ваканция!

Наближава най-прекрасното време за малчуганите - лятото! За учениците то е още по-чакано, защото означава лятна ваканция: време за безкрайни игри и забавления. За нас, родителите, остава задачата да ги измислим, защото рано или късно със сигурност ще чуем: “Скучно-о-о-о-о-о ми е, какво ще прави-и-и-и-им дне-е-е-е--е-с?” Затова бързаме да изпреварим събитията и да ви дадем няколко идеи, с които да разнообразите лятото на децата.

Забавления с връстниците
Ако родителите работят, ваканцията в големия град може и да не е много забавна за децата. В такъв случай е много подходящо през седмицата да ги запишете на Градски лагер. Такива обикновено се организират от спортни клубове, занимални и др. Обикновено програмата е много разнообразна и децата съчетават игрите с усвояване на нови знания и умения - спорт, рисуване, танци, езиково обучение и т.н. Така децата прекарват дните сред връстниците си, забавляват се пълноценно и създават нови приятелства!

Друг чудесен вариант са зелените училища и скаутските групи.
Предимството им е, че децата прекарват време сред природата и придобиват полезни умения, забавлявайки се - разпъват палатки, ориентират се в природата, правят си биваци, ходят на походи. Ако не знаете къде да намерите зелено училище във вашия град, най-сигурно е да попитате в местното туристическо дружество - обикновено те организират такива.Опитайте нещо ново
Ако пък имате време за малчуганите, може заедно да потърсите нестандартни забавления, в които да се впуснете заедно. Чудесен пример за такова е Калната градинка на Музейко в София. Вдъхновена от джапането в локвите, кюфтетата от кал и пясъчната торта, които са неразделна част от всяко детство, Калната градинка предлага различни забавления за децата и възможност за възрастните да се върнат в детството.Или пък, посетете заедно Action Park от типа на Коколандия в Борисовата градина - прекрасно средство да стимулирате активността на детето и да тренирате опорно-двигателната система и съобразителността му, докато сте на чист въздух сред природата.

Ваканционни уикенди
За повечето родители уикендите са времето, което могат да прекарат пълноценно с децата. Отново можете да ги разнообразите с някои по-нестандартни идеи за места и забавления.Огранизирайте си пикник в парка
Вместо просто да пуснете детето да кара колело, защо не превърнете следобеда в парка в преживяване за цялото семейство?! Вземете си одеала, сгответе си вкусотии, напълнете хладилната чанта с напитки, вземете федербал, фризби, топки и се насладете на незабравими часове на слънце!

Отидете до Ботаническата градина
Били ли сте скоро в ботаническа градина? Ще се изненадате колко интересно може да бъде там, и не само за децата - ще видите толкова много непознати растения, ще научите заедно тяхната история, ще се разходите сред природна красота и спокойствие.Направете си градинка
Дори и в града, можете да създадете своя собствена градинка пред блока или просто да засадите дърво. Особено когато децата са по-малки, това е чудесен начин да им покажете как се случват нещата в природата и да започнете да им създавате навици и отношение към нея. А и след години може заедно да се радвате на сътвореното от вас “в онова лято, когато беше още мъниче”.

А може да направите и хранилка за птици, която да окачите на “вашето” дърво - около дома ви или в парка. И след това да го посещавате и да се забавлявате да гледате заедно птиченцата.

Лятото е любим сезон не само за децата, а и за всички нас, затова нека се постараем да направим всяко лято незабравимо!

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →