16.04.2021

Домашен любимец на детето! Дали, кога и какъв?

Повечето деца много искат домашен любимец и много често родителите малко лекомислено отстъпват пред постоянните им молби и увещания. В следващите редове ще се опитаме да дадем отговори на някои от най-важните въпроси, свързани с тази сериозна стъпка. Тук следва да направим уточнението, че говорим за случаите, когато това е първо животно в семейството, а не за домакинствата, в които отглеждането на любимец е традиция и има такъв още от преди появата на децата.

Дали?
Безспорно е, че домашният любимец има много ползи за изграждането на характер и полезни навици у детето. Животинката ще го направи по-отговорно и емпатично, ще го научи на грижа и обич, различна от роднинската. Освен това, дори и самите вие да не си падате много по домашните любимци, ще усетите, че всъщност те сплотяват семейството и ви сближават с децата, което е особено осезателно в тийнейджърска възраст. И тук идва най-важното, с което трябва да бъдете наясно, когато преценявате дали да вземете домашен любимец на детето - то няма да може да се грижи за него без ваша помощ. Така че бъдете готови за още един член на семейството и още една отговорност и за самите вас.Кога детето е достатъчно голямо за домашен любимец? Това е следващият естествен въпрос по темата. Истината е, че след 3-4 годишна възраст едно дете би трябвало да осъзнава какво е домашен любимец, а и тогава обикновено започват молбите. Ако и вие самите се чувствате готови, можете спокойно да действате. Имайте предвид, че колкото по-малко е детето, толкова по-големи грижи и ангажираност ще се изискват от вас. От друга страна, обаче, колкото по-рано срещнете мачугана с домашния любимец, толкова по-благотворно влияние ще има тази среща върху развитието му. А ето и един малко известен факт - деца, които от малки живеят с кучета и котки по-рядко страдат от алергии! Така че това е още една причина да вземем животинка отрано.И тук стигаме до последния и - може би най-ключов - въпрос: Какъв любимец?
Накратко - няма еднозначен отговор. Много зависи какво иска самото дете, обикновено коте или куче, естествено, но е важно и какъв ангажимент можете и сте склонни да поемете самите вие. Това всъщност е решаващо при избора, защото не забравяйте, че каквото и да обещава мъничето, каквито и доводи да има, поне в началото то няма да може да се грижи за любимеца, независимо дали е куче, котка, рибка, таралеж или костенурка. Така че дайте си сметка за какво имате време и възможност, както и какво животно бихте искали самите вие и започнете да насочвате детето натам. В края на краищата, може да започнете с една златна рибка и постепенно да преминете към куче, котка папагал или нещо по-екзотично.Ето какво да очаквате от:

Рибки – те ще са интересни на детето, но предимно в началото. Рибките не могат да се пипат, не може да се играе с тях. А поради факта, че живеят малко или се нападат една друга, трябва да сте готови да кажете на детето какво се е случило с рибката му.

Зайче – на пръв поглед зайчето изглежда доста добър вариант вместо котка или куче, но знайте, че зайчетата са крехки същества, повечето не стоят мирно, за да бъдат галени като котета, не може да се играе с тях както с кучета. Самото им отглеждане е свързано с ежедневни разходки извън клетката, за да са щастливи. А когато зайчето е навън, вероятността да изяде всеки срещнат кабел е голяма. В допълнение към това, трябва да му почиствате често, за да не мирише.

Екзотично животинче – гущер, тарантула, змия, говорещ папагал! Най-важното е вие самите да сте фен! Тънкостите тук може да ги знае само някой, който наистина има опит и знае как да представи това специално животинче на дете.

Котка или куче – едни от най-разпространените домашни любимци, сигурно в цял свят. И все пак са доста различни и изискват своите специфични грижи.

Котката има своята самостоятелност, но проявява и характер – при нея няма да се налага извеждане и разходки, но малките котета искат внимание и спокойствие, както и обучение за хигиенните им навици.

Кучето, ако не е на двор, изисква грижи почти като още едно дете. То е страхотен домашен любимец за децата, но отглеждането и възпитанието му е изцяло ваша грижа и отговорност. Кучето, не само че трябва да бъде разхождано, но трябва да се обучи с много търпение, време и внимание.Как да откажете на детето без да го нараните?

Много е трудно постоянно да отказваш на детето, когато то иска и настоява дълго време за домашен любимец.

Ето няколко неща, които не бива да правите
 • Недейте да обещавате, ако не сте сигурни, че ще спазите обещанието си.

 • Не се пазарете и не променяйте условията.

 • Недейте да придавате собственото си негативно усещане към един или друг домашен любимец на детето. Най-често това неусетно се получава със забележки като:

  • Котката е злобна, ще те надере.
  • Кучето е мръсно.
  • Зайчето мирише.

 • Не взимайте изненадващо друг домашен любимец. Тоест, ако детето ви е искало куче, но вие сте преценили, че заекът е по-подходящият домашен любимец за вашето семейство, да му вземете зайче без да му кажете. Опитайте се да насочите детето и да го подготвите за промяната.


Взимането на домашен любимец е посрещане на нов член в семейството! Постъпете разумно и отговорно!

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →