21.01.2021

Малкият морж, сладката зелка и пухкавият пашкул - или как обличаме децата си през зимата!

Без да претендираме за изчерпателност, правим усмихнат обзор на подходите при обличането на децата за излизане през зимните месеци.

Разходете се из някой парк в зимен ден и веднага ще забележите, че повечето деца са облечени не просто за разходка, а сякаш трябва да оцелеят на мисия до Марс. Малките човечета едва се виждат под грейки, шапки, шалове и ръкавички без пръсти. Със сигурност студът няма шанс срещу тях. А дали всъщност е така?Често, в стремежа си да предпазим детето от настинка, се престараваме с дебелите дрехи. Това не само е излишно, но може да има и обратен ефект: изпотяване и оттам - настинка. Важно е да запомним, че топлят не многото, а правилните дрехи. Ако се колебаете колко слоя дрехи е нормално за детето, придържайте се към правилото - както сте облечени вие плюс един слой. Също така, имайте предвид, че най-ефективно от студ пазят естествените материи - памук, вълна, пух.Друг важен фактор при обличането на децата през зимата е какво ще правят навън.
За игра и спорт естествено трябва да са облечени по-леко и удобно, защото движението ги загрява допълнително. Така нареченото функционално облекло - гащеризон, полар, mid layer и бельо, в съчетание с непромокаеми обувки, с които спокойно да цапат в локвите са чудесен вариант. Тук принципът е, че дрехите трябва да отвеждат влагата от тялото, а не да я задържат.

Ако пък просто излизате на разходка по магазините или на детско парти, облечете детето на “принципа на зелката”, за да може да свалите един или два слоя, когато влизате в топли помещения.Трябва да отбележим, че особено по-големите деца не обръщат внимание на студа и често дори махат части от облеклото, които им пречат в игрите - шапки, шалове, ръкавици. Това, в съчетание с изпотяването, може да доведе до настинка. Затова наблюдавайте внимателно малките моржчета, дори и да твърдят, че не им е студено - зачервените бузки не са проблем, но когато нослето и вратлето са студени, това е знак, че въпреки протестите на мъника, трябва да прекъснем за малко играта и да сложим шапката.

В заключение, зимата е чудесен сезон, изпълнен с игри и забавления за малчуганите. За тях, един снежен ден в парка или в планината е не само незабравимо приключение, но и изключително полезен за здравето и имунитета. Затова, нека не ги спираме, само защото е студено, мокро или вали сняг, а да ги облечем подходящо за времето навън и да им дадем възможност да се насладят максимално на зимната магия.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →