12.06.2020

6 ИДЕИ КАК ДА ВДЪХНОВИТЕ ДЕЦАТА ДА ИЗСЛЕДВАТ ПРИРОДАТА И ДА Я ПАЗЯТ

Този път мечето TEDI ще ви заведе на разходка навън и ще ви подскаже няколко забавни и смислени идеи за детски активности, посветени на природата.

1. ПЕЕЩИ КЪЩУРКИ


Какво по-забавно и смислено от това да въвлечете децата в направата на малка къщичка или хранилка за птичета. Татко или дядо може също да помогнат и това да се превърне в семейно сплотяване. Дайте възможност на децата да изберат цвета на къщичката и заедно измислете къде в близкия парк да я поставите.

Тази малка мисия ще възпита неусетно у малчуганите чувство за отговорност и грижа към природата и нейните обитатели.

2. С ЛУПА В ТРЕВАТА


Хрумвало ли ви е да превърнете децата в истински изследователи с помощта просто на лупа?
Вземете я навън - на пикник в парка или в гората - и им дайте възможност да огледат отблизо и в увеличени детайли различни растения, цветчета и най-вече насекоми. Могат да направят и фотосесия на най-интересните “природни експонати”.

Освен че ще им е любопитна и ще ги образова, тази игра ще им помогне да преодолеят и различни страхове (ако например се боят от буболечки).

3. КАМЪЧЕТАТА ОЖИВЯВАТ


Знаете ли, че в скандинавските страни е много популярна традицията децата да събират камъчета и да ги изрисуват с цветчета или като буболечки и животинки. Една разходка навън ще им даде много идеи в какво да превърнат камъчетата, пък и ще съберат самите камъчета с подходящи форми. После могат да си направят домашен зоопарк от камъчета, които дълго да им напомнят за разходката сред природата.

Подобна игра ще провокира у тях както въображението, така и физическата активност!

4. НАБЛЮДЕНИЕ НА ПТИЦИ


Дори да не сте в планината, а просто в парка, можете да организирате на децата експедиция. Ако нямате под ръка стар бинокъл, ползвайте зуума на камерата, за да видят малчуганите птичките от по-близо, а после у дома проверете заедно в интернет коя каква е. В YouTube има и много видеа, които демонстрират коя градска птичка какъв звук издава.

Хубавото на това занимание е, че ще свърже дигиталния свят на децата с природата и ще могат да я изследват и опознават на терен, но и с помощта на технологиите.

5. ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ!

Разбира се, неотменна част от природата са и опасностите, които крие. Полезно е да образоваме децата, без да ги плашим, разбира се, но и без да прикриваме рисковете. Така ще имат пълноценна представа за живота навън. Например специално през лятото е добре да знаем за кърлежите, които се срещат все по-често у нас (много хора дори не са виждали как изглежда кърлежът и това затруднява забелязването му).

Важно е да обясним на децата, че е добре след разходка в планината да преглеждаме тялото им, като на игра. Или пък, в случай че ги доближи оса, нека не правят резки движения и не крещят.

Предварителната подготовка за срещи с такива природни обитатели ще е полезна за децата, защото така няма да се шокират и изплашат прекомерно в ситуация.

6. ДОМОВЕТЕ НА ЖИВОТНИТЕ


Децата обичат да знаят кое животно къде живее: хралупки, тунели, дупки в дървета, лабиринти… Използвайте приказната нишка, която предоставят животинските домове, за да запознаете децата с животните. Покажете им перфектно кръглата дупка на кълвач или добре свитото от клонки, пера и сламки гнездо на градско птиче. Не пропускайте да им посочвате дупчици и тунели в тревата, като ги питате кой ли живее там вътре. Много интересни са и мравуняците, в които животът на мравките може да се наблюдава отблизо. A когато се приберете у дома - помолете децата да нарисуват някои от къщичките.

Всичко това ще насърчи любопитството им към природата и ще разпали фантазията им да си представят как ли живеят животните.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →