КАК ДА ЗАБАВЛЯВАМЕ ДЕЦАТА У ДОМА, БЕЗ КОМПЮТЪР И ТЕЛЕФОН

Докато светът е скован от призиви да си стоим вкъщи, всички знаем, че децата кипят от енергия! Кой родител може да ги удържи задълго вътре и същевременно далеч от таблета или телефона. Теди идва на помощ с една импровизирана обиколка по света. Добрият мечок е подбрал забавни, динамични игри от различни култури и краища на света. Някои от тях развихрят творческия потенциал на децата, други музикалния им слух, а трети дори им помагат да изкарат навън огромната си енергия по изобретателен начин. Разходете се по света с децата от уюта на дома си!

КУБА: КУХНЕНСКИ КОНЦЕРТ

Сигурно сте чували, че кубинците са весел народ. Обичат да пеят и танцуват. Вероятно затова децата в Куба много обичат да организират т.нар. “кухненски концерти”. Когато се съберат в дома на някое дете, грабват по нещо от кухнята - едно взима вилица и тиган, друго тенджера и бъркалка за яйца, трето тава и черпак… И започват да “свирят” с тези “музикални инструменти”! Защо не се включите в оркестъра и вие, родителите?

ФИНЛАНДИЯ: МЯТАНЕ НА ГУМЕН БОТУШ

За скандинавците от земите на Дядо Коледа тази игра, която може би звучи като фантасмагория, е съвсем реална традиция, спазвана от поколения наред. На равен терен играчът леко се засилва. Спира се при стартова линия и мята гумен ботуш с все сила. Всеки участник има три опита. Този, който хвърли най-далеч, печели. Финландците са превърнали тази игра в национален шампионат, който се провежда всяка година. Ако гумен ботуш ви се струва прекалено, трансформирайте играта с пантофи и я кръстете “Мятане на домашни чехли”!

ГЪРЦИЯ: СТАТУЯ

В Гърция има много статуи и хората там ги ценят. Може би затова играта “Статуя!” (“Agalmata!) e много популярна. Играе се с минимум 4 човека (могат да се включат и възрастните, разбира се!). Един от тях затваря очи и брои, а другите тичат край него. Провикне ли се “Статуя!”, всички замръзват в позата на някоя позната статуя и трябва да направят физиономията, която тя има в реалността. Могат да използват и подръчни средства - пръчка, топка, фризби, за да заприличат още повече на статуята, която са избрали. След като са “замръзнали”, целта на броящото дете е да разсмее “статуите”. Победител е този, който издържи “напълно замръзнал” и не се разсмее.

ЮЖНА АМЕРИКА: БЯГАНЕ С ГЛАС

Една от традиционните момичешки игри на някои южноамерикански индианци протича по следния начин: малките момиченца застават на стартова линия. Всяко си поема много дълбоко дъх. После се спускат да тичат и крещят, колкото им глас държи. Когато не им остане дъх, трябва да спрат и да помълчат. Печели този, който е имал най-дълго дъх да крещи. В домашни условия може да я реализирате с обиколки тичане в кръг.

АЛЯСКА: САМОЛЕТ

Малките инуити, по-познати у нас като ескимоси, играят на следната игра: едно от децата ляга по корем на пода и разперва ръце като криле. Няколко деца го хващат за ръцете и краката, които са събрани и опънати право назад като опашка на самолет, издигат го във въздуха и започват да го клатушкат, сякаш лети. Победител е онзи, който издържи най-дълго във въздуха.

САЩ: ГЛУПАВА СУПА

Ял ли си супа от дървени кубчета? А от карти? Това е една от най-забавните игри за малките деца в САЩ - един ден от седмицата родителите им позволяват да сготвят т.нар. “глупава супа” - в най-голямата семейна тенджера децата могат да сложат каквото си поискат и да го залеят с вода. Е, разбира се, супата нe се вари на печката!

ИЗРАЕЛ: СТРЕЛБА С КОСТИЛКА

В Израел децата са толкова по-богати, колкото повече костилки от кайсии притежават. Има случаи, в които момченце разменя новото си колело, за да се сдобие с 10 000 костилки. Gogo-Im е много популярна игра, за която ти трябва голяма кутия с шест изрязани дупки (с различна големина) на капака. Всеки стрелец застава на няколко метра от кутията на свой съперник и се опитва да уцели една от дупките. Ако успее, според големината на уцелената дупка се изчислява колко костилки получава. Ако обаче не уцели, неговата костилка остава притежание на съперника. Много често децата в Израел държат толкова на кутиите си, че ги рисуват и боядисват в красиви цветове за повече късмет.

И накрая, две забавни родни игри! “Детска градина” е една от по-старите и е страхотна, защото в нея участва цялото семейство. Хвърлете колкото се може по-широко одеяло на леглото и щом някой каже„детска градина“, всички трябва веднага да се мушнат под одеялото. Който остане извън одеялото, губи! Друга забавна игра е “Устния скрабъл” - първият участник казва дума, с чиято последна буква следващият играч трябва да състави нова дума. Например първият казва “щурец”, за вторият - “цигулка”.

Освен че са динамични и екзотични, тези игри ще ви помогнат да приобщите децата си към идеята, че има различни култури и е добре да сме отворени и любопитни към тях. Какъв по-добър начин да разкажете за първи път на малчуганите кои са инуитите или пък финландците, с помощта на весели и чудновати игри!

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →