07.07.2020

Как да мотивираме децата да ядат повече плодове и зеленчуци

Лятото е най-подходящият период да вдъхновим децата да хапват повече зеленчуци и плодове, защото има голям избор от свежи вкусотии. TEDI, който е изключително популярен с морковените си нектари, както и с вкусните и полезни мусове, ви предлага 10 креативни, лесни и хитри начина да събудите любопитството и апетита на децата към полезната храна, която често обаче те избягват.

1. Давайте личен пример


Най-добрият начин е да се възползвате от това, че така или иначе сте основен модел за подражание на детето. Нека зеленчуците и плодове са всекидневна част от собственото ви меню - когато децата виждат, че татко и мама хапват броколи и чушки с удоволствие, и те посягат по-лесно.

2. Картинки в чинията


Поне един ден от седмицата си дайте малко време, за да измайсторите забавна зеленчукова картинка в чинията на детето. Не е нужно да е нещо сложно и да се състои само от полезни съставки, но е добре те по естествен начин да са част от “кулинарния пейзаж”, който - бъдете сигурни - ще грабне вниманието на малчуганите.
Пък и винаги може да промените песничката: „Едно за мама, едно за баба...“ със „...сега и колелото, сега и вратата на тракторчето.“

3. Децата имат думата


Нека децата имат избор, когато става дума за зеленчуци. Не искайте от тях да харесват всичко - ясно е, че понякога ще се мусят. Но ако ги въвлечете в процеса на пазаруване и готвене и им дадете шанс те да кажат с какво например да бъде салатата, ще им е по-лесно и приятно накрая да я опитат.
Не забравяйте също, че различната обработка на плодовете и зеленчуците променя вкуса им. Ако детето не си пада по варените зеленчуци, защо не пробвате да му ги предложите сурови? Ако е запомнило, че не харесва чушки, кажете му, че са пиперки ? Така ще промените очакванията му за вкуса - може да не обича чушки, обаче пиперки… това вече е нещо друго!

4. Плодове наблизо


Старайте се винаги у дома да има плодове на видно, лесно, достъпно място. Например в купа на масата или пък приготвени за хапване в хладилника. Хитра идея е да сложите очички на някои от тях - за привличане на вниманието, или пък малка табелка с надпис: “Изяж ме!”

5. Различна почерпка за гости


Вместо с обичайните бонбони или сладкиш, черпете гостите с плодчета - особено в присъствието на децата. Можете да направите плодови шишчета или пък краставички на пръчици в чашка - ще е свежо за гостите, а децата, които винаги гледат какво ядат големите, ще искат и те да си вземат.

6. Домашен сладолед


Едно безотказно работещо изкушение - сладоледът! Ако нямате време да забъркате изцяло домашен, то замразените плодове винаги са добре дошли - дори върху купешкия. Боровинки, малини или пък нарязано на ситно манго в сладоледа са идеална добавка. Друг чудесен вариант са пасираните плодове, които да превърнете в сорбе сладолед, вкусен шейк или пък лек десертен крем. Всяко дете обича думата “десерт”!

7. Дрехи с плодове и зеленчуци


Още едно изненадващо и симпатично, но ненатрапчиво присъствие на полезните зеленчуци и плодове са тениските с щампи! Ако мама носи тениска с броколи или диня, много е вероятно и дребосъчето да поиска или поне да запомни съответния зеленчук с приятелско чувство.

8. Подходящият размер


Не пропускайте да предлагате на децата плодове и зеленчуци, които са на дребно нарязани или в подходящ размер, за да могат да ги хапват спокойно и без усилия. Можете да ги режете и в забавни или дори смешни формички, които да привличат малчуганите още повече. Пък и така, на дребно, винаги е по-лесно да добавяте зеленчуците към порцията им с основно ястие или пък в кутията със сандвич.

9. Анимирани зеленчуци


Някои креативни майки правят така, че плодовете и зеленчуците буквално да “проговорят” на децата. Например лепят стикерче със зеленчуков супергерой върху моркова, а после - докато детето хрупка - измислят заедно история за приключенията на Оранжевия.

10. Украсете детската артистично


Хрумвало ли ви е да декорирате детската на още невръстното си дете със снимки, но не какви да е! Можете да оформите в рамки забавни портрети или сюжети от плодове или зеленчуци, а ако нямате време - да свалите от интернет. Важното е в стаята на детето, от ранна възраст и по весел, интригуващ начин да присъстват плодовете и зеленчуците.

И накрая, не забравяйте, че мечето TEDI е тук, за да улеснява и помага на семейството. Затова TEDI създаде зеленчукови и плодови мусове с грижа за тичащите навън деца, чиито родители искат да им дадат вкусен и полезен плод! TEDI мусовете са без добавена захар, без оцветители и, още по-важно, без консерванти – просто плодове и зеленчуци в удобна форма.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →