08.03.2020

KAK 6 СТРАХОТНИ МАЙКИ ПРЕВРЪЩАТ ДЕЦАТА СИ ВЪВ ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ

За най-красивия женски празник ви подаряваме един по-различен букет. Букет от няколко кратки истории за удивителните майки на велики личности. Майки-вдъхновителки, които ще ви подскажат как да отключите у децата си духа на творчеството и стремежа към постижения.

Уверената Мария Пикасо Лопес
Майката на неподражаемия испански художник Пабло Пикасо нямала съмнение, че синът й може да постигне много. Вече като възрастен Пикасо разказва, че именно нейната могъща вяра в неговите способности му е давала енергия и самочувствие. “Майка ми казваше така: ако избереш да си военен, ще станеш генерал; ако избереш да бъдеш свещеник, те очаква бъдеще на папа. Е, вместо това избрах да рисувам и станах Пикасо.” Неслучайно гениалният кубист предпочита за своя фамилия тъкмо презимето на майка си - Мария Пикасо Лопес!

Енергичната Мери Уилкинсън
Когато Мерил Стрийп е на 12 години, майка й - Мери Уилкинсън, я завежда на уроци за развиване на гласа. Тя забелязва, че дъщеря й е интроверт, но пък същевременно има влечение към сценични изяви. “Мерил, казвала майка й. - Стига да не мързелуваш, можеш да постигнеш, каквото си наумиш.” И непрекъснато я подтиквала да действа, да се развива, да работи, не просто да разчита на дарбата си. По-късно Мерил Стрийп признава, че често търси съвета на майка си за ролите, които й предстоят, а за да изиграе автентично една част от тях дори се вдъхновява от образа на майка си.

Упоритата Нанси Едисън
След като учителите решават, че малкият Томас Едисън не се справя никак добре в училище и го заклеймяват като отчайващо слаб ученик, майка му Нанси, която има общо 7 деца, започва да го обучава сама у дома. Всъщност Едисън имал дислексия, но по онова време тя не била изучена и диагностицирана. Нанси се посвещава на това отдадено да образова детето си у дома, за което порасналият Едисън после ще й бъде безкрайно благодарен: “Всичко, което съм, го изгради майка ми. Тя беше толкова упорита в това да ми показва, че животът има смисъл, че трябва да намеря нещо, за което да живея, че накрая и аз повярвах в това.” Днес светът познава Томас Едисън като велик изобретател с над 1000 патента зад гърба си.

Справедливата Албърта Кинг
“Майка ми направи така, че още от дете за мен едно бе ясно: на сегашния социален ред трябва да се противостои. И тя го правеше с примера си.” Така пише в автобиографията си Мартин Лутър Кинг - водачът на афроамериканското движение за граждански права и емблема на американския прогресивизъм. Албърта насочва вниманието и на трите си деца към сегрегацията по онова време и ги възпитава така, че никога да нямат усещането, че са по-нисши или с по-малко права от останалите.

Сърдечната Хана Чаплин
Позната със сценичния си прякор Лили Харли, майката на Чарли Чаплин е певица и комедиантка. Когато той е само на 5, една вечер става свидетел как гласът на майка му изчезва, докато тя е на сцената. Тогава за първи път Чаплин излиза на сцената, за да я замести, и то съвсем импровизирано. Оказва се, че психическото здраве на Хана е силно разклатено и семейството живее много бедно. Въпреки несгодите и мизерията обаче, малкият Чаплин е възхитен от майка си, която и в най-тежките моменти пее и танцува с децата си, носи им съвсем дребни подаръчета, когато може. Талантът й да изразява многообразие от емоции с лицето си е огромен и Чаплин е убеден, че тъкмо мимичността на Хана е причината и той да стане добър в това.

Смелата Дороти Родам
“Веднъж майка ми забеляза, че не искам да излизам вече да играя, разказва Хилари Клинтън. - Бях се прибрала разплакана, защото съседското момиче - Сузи, играеше твърде грубо и ме блъскаше.” По това време Хилари е само 4-годишна. Майка й Дороти обаче я извежда отново на улицата и й казва: “Върни се при Сузи. Имаш моето разрешение да й цапнеш един, ако отново е груба с теб. Трябва да умееш да се застъпваш за самата себе си. Няма място за страхове.” После Дороти се скрива зад пердето в кухнята и загрижено наблюдава как се справя малката й дъщеря. След няколко минути Хилари се връща триумфално и възкликва: “Вече мога да играя с момчетата. И Сузи е моя приятелка!” Същата тази Сузи е приятелка на Хилари Клинтън и до днес.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →