29.07.2020

НА ПЛАЖ С ДЕЦА: 8 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА

На море ли сте вече? Или още го очаквате с нетърпение? Този път мечокът TEDI ви е приготвил полезна колекция от проверени идеи, които ще ви улеснят, ако сте на плаж с малчугани. Защото всички знаем, че понякога не е съвсем лесна работа да си с деца на море. За да сте вие спокойни, а децата - безгрижни и добре защитени, ето какво ви препоръчваме:

1. ЛЕТНИ И ЦВЕТНИ НАВИЦИ


Децата не си падат много по шапки и аксесоари, които им пречат по време на игра, но има начин да ги убедите. Носенето на слънчеви очила например е полезен навик, който е добре да се създаде още в невръстна възраст.
Вземете им цветни очила с причудлива форма и им направете няколко снимки, за да видят колко са готини. Разбира се, ще помогне, ако и вие носите слънчеви очила - така по-лесно ще последват примера ви.

2. ПРИРОДНИ ИГРАЧКИ


И без това, когато сте с деца, има твърде много неща, които обикновено помъквате към плажа. Спестете си поне многото играчки. Заложете само на комплект за игра в пясъка - кофичка, лопатка и няколко пясъчни формички… Така децата ще свикнат да си играят с водата, мидите, пясъка, камъчетата, а и ще бъдат по-изобретателни в идеите - няма да разчитат, че са затрупани с играчки.

3. СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ “ТАТУИРОВКИ”


Често децата се мусят, когато трябва да ги намажете с фотозащитно мляко, защото им прекъсвате играта и трябва да стоят мирно за известно време. В такива случаи можете да импровизирате с въображение!

Пробвайте да им направите семпли рисунки върху тялото с млякото или спрея - например слънчице или пък рибка. “Ела да ти направя специална татуировка!” - на подобен призив от мама или татко малките любопитковци няма да устоят.

4. БОКЛУК, СКАЧАЙ ТУК!


Възпитайте децата да събират боклука от плажния ден накрая, преди тръгване. Може да го организирате като забавно предизвикателство, връчвайки на всяко дете торбичка. За да е още по-весело, могат да възкликват: “Боклук, скачай тук!” (в торбата).

Обезателно и вие, възрастните, се включете в почистването, за да нямат чувството децата, че само тях ги карат да се занимават с това. Накрая ще е чудесно, ако има и награди за малките чистофайници - например сладолед!

5. ПЛИК ЦИП


Добра идея е за плажа да залагате на зеленчуци и плодове, които подлежат на лесно измиване и на самия плаж, ако случайно се опесъчат. Например морков, ябълка, грозде или пък банан, който си има “естествена опаковка”.

Използвайте пликчета с многократно отваряне и затваряне - хем са удобни и водоустойчиви, хем могат да се мият и преизползват, а не се хвърлят на боклука. Чудесно хрумване е също да вземе на плажа и TEDI Мус, който е 100% плодов и е нещо вкусно, което може да издържи спокойно на слънце известно време.

6. РАНО ИЛИ КЪСНО


Когато сте с деца, е добре да не сте на плажа по цял ден. Използвайте по-свежото време на ранното утро или късния следобед, за да избегнете най-силните и вредни UV лъчи. Ако превърнете това в ритуал и навик за децата, ще им е по-лесно и естествено да се “откъснат” от любимото моренце.

7. КЪЩИЧКА НА БРЕГА


Създайте свой малък оазис на плажа, където винаги има сянка и витае усещане за уютно кътче. Това може да е просто голям чадър или лека тента тип отворена палатка, под която децата да могат да поиграят и на сянка за известно време, или пък да полегнат.

8. СПРИЯТЕЛЯВАНЕ С ВОДАТА


Въпреки че за децата морето е голямо очарование, понякога, отначало, те се страхуват от Голямото Синьо. Дайте им време, в което да се сприятелят бавно с него: например постойте заедно на брега и ги окуражете да пляскат водата с ръчички; после опитайте да ги приближите още малко - подхвърлете някоя играчка, която детето лесно да извади, намокряйки се мъничко, но не твърде много; покажете им колко е приятно да се носят отпуснати на повърхността, като ги поддържате под коремчето, без да ги пускате, докато добият увереност. Така, стъпка по стъпка, ще се убедят, че морето не е страшно, същевременно оставайки внимателни.

В заключение, опитайте се да съчетаете полезните навици и функционални идеи за плажа с усещането за игра, забавление или цветна изненада. Така децата ще ги приемат лесно и ще ги превърнат в част от добрите си летни навици.

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →