5 ВКУСНИ РЕЦЕПТИ С МОРКОВИ ОТ МЕЧЕТО TEDI
- Хей, TEDI, случайно да знаеш някакви забавни факти за морковите, чрез които родителите по-лесно да изкушат децата да ги хапват?
- О, да! Например че морковите не са само оранжеви. На света има различни цветове моркови - черен, розов, бял, а също и жълт! Знаете ли също, че през 17-ти век морковите били използвани в модата. Дамите си слагали зелените листа на морковите по шапките или роклите, защото ги намирали за нежни и красиви като дантели. И още: морковът е сред най-сладките зеленчуци на света - неслучайно в много страни, като Индия например, от него се правят здравословни десерти, любими на децата. И като стана дума за десерти, сигурен съм, че всеки е опитвал морковена торта. ?
- Виж ти! А защо всъщност са толкова полезни морковите?
- Още в древността персите и азиатците ползвали морковите за лечебно средство. От една страна морковите са богати на фибри и подпомагат храносмилането. Полезни са за здравите нокти и кожа. Съдържат много бета каротин, който тялото преобразува във витамин А. Той пък укрепва зрението и е важен за растежа и развитието. Морковите са богати и на витамин C и витамин К, които спомагат за здравето на костите и за добрата имунна защита.
- А сега ни сподели няколко апетитни рецепти с моркови, за да може децата да харесат още повече полезния оранжев зеленчук!
- Дадено! Ще оставя на родителите няколко чудесни идеи как да комбинират морковите с плодове, така че децата да си хапват нещо максимално полезно и вкусно!
1. Морковени торта-топченца
Децата почти без изключение са големи почитатели на тортите. А каква по-добра идея от две-в-едно: морковена торта под формата на забавни, малки топчета! Необходими са ви: 70 г пекан; 60 г орехи; 75 g фурми с извадени костилки; 50 г кокосови стърготини; 80 г моркови, нарязани на парченца; ¼ ч.л. канела; ¼ ч.л. джинджифил на прах; ¼ ч.л. индийско орехче. Приготвяне: смесете всички съставки и разбъркайте добре; в отделен съд си пригответе допълнително количество от кокоса; с помощта на лъжичка оформете от сместа топчета - около на 10 на брой; оваляйте топчетата в кокосовите стърготини; оставете ги във фризера да се стегнат за около 30 мин., преди да ги поднесете на децата. В допълнение можете да им предложите към топчетата и нещо вкусно и полезно за пиене: например сок или нектар TEDI.
2. Ледени близалки
Почти всяко дете обожава близалки, трябва ви само малко изобретателност, за да ги превърнете не просто в любими, но и в здравословни изкушения! Подготовката на продуктите отнема само 5 минути! Предлагаме ви идея за ледени близалки от моркови и ягоди. Необходими са ви: 3 моркова, които да приготвите на пара до омекване; 1 чаша, пълна с пресни или замразени ягоди; ½ чаша пълномаслено кисело мляко; ½ чаша вода; малко мед. Приготвяне: миксирате всичко с блендер; пълните предварително закупените формички и им добавяте дръжчица, за да заприличат на истински сладолед; оставяте ги във фризера за около 4 часа. После, за да изкарате лесно близалките от формичките, може да ги подържите за 10 секунди в студена вода.
Малък трик: ако нямате под ръка моркови, може да използвате TEDI нектарите, за да приготвите сладоледеното изкушение.
3. Морковени палачинки
Деца и палачинки - вечният тандем! За тази рецепта са ви нужни: ½ ч.ч овесени ядки, ¾ ч.ч прясно мляко; ½ ч.ч фино настърган морков; 1 яйце; 1 с.л олио; ½ ч.ч. брашно; 1 с.л. Захар; малко ванилия; 1/2 ч.л. сода за печене; ½ ч.л. сол; малко канела. Приготвяне: изсипете овесените ядки в прясното мляко и ги оставете да се накиснат; добавете към тях олиото, яйцето, ванилията и разбъркайте добре; после добавете към това настърганите моркови; след това добавете сухите съставки, бъркайки добре, докато сместа стане хомогенна; ако стане твърде гъста, добавете още малко мляко. И така сте готови да пристъпите към тигана!
4. Полезни снаксове
Защо не замените пуканките, солетите и чипсовете, които децата така охотно си хапват, с нещо здравословно, което обаче е в същата или подобна форма и ще ги изкуши? Морковените солети могат да бъдат на практика пръчици в чашка, а морковеният чипс - нарязан на кръгчета морков, като кръгчетата са с вълнообразна форма (като някои чипсове). Шишчетата също са забавни: на дървени такива наредете парчета моркови, ябълки, краставички и круши. Ето как снаксовете вече не са това, което бяха!
5. Морковен хляб
Накрая и една изненадваща идея за нещо, което винаги е на почит на българската трапеза: хляб. Само че с моркови! За него ви трябват: 100 г моркови; 300 г брашно; 100 мл прясно мляко; 1 яйце; 1 с.л масло; 7 г суха мая; 1 ч.л сол. Приготвяне: пресейте брашното, заедно с маята и солта, а в “кладенче” в него добавете разбитото яйце, маслото и прясното мляко; после омесете тестото и го оставете да втаса; щом втаса, добавете настърганите фино моркови и отново омесете; оформете хлебче и сложете в намаслена форма; печете на около 220 градуса.
Накрая, мечето TEDI ви желае “Бон апети!”. И не забравяйте, че и вие, и децата винаги можете да си хапвате хем вкусно, хем здравословно. Особено когато наоколо има моркови и плодчета.