14.01.2021

Как се казваш, дете мое? Как, Как?!?

В месеца, наситен с толкова много имени дни поглеждаме към странните имена, които родителите по света дават на децата си.

През 2020 всички дружно се забавлявахме да измисляме галени имена за новородения наследник на Илон Мъск (създателят на автомобилите Tesla), носещ името X Æ A-12. Но странната прищявка да се кръщават деца с необичайни имена далеч не е от вчера.Още през 19-ти век има сведения за дете на име Епидемия от Холера! Чудим се с какво го е заслужило?! Други горди родители по същото време кръщават детето си Съществително, вероятно запленени от необятния свят на морфологията.

В днешно време е доста модерно децата да се кръщават на мястото, където родителите им са се срещнали или където те самите са били заченати. На пръв поглед тази идея звучи много оригинално - София, например, е едно чудесно име! Но я си представете отрочето ви да е плод на романтична среща в Полски Тръмбеш...или Хвойна?...

Също така, оказва се, че Илон не е единственият любител на числа и формули в именуването на наследниците си. Съществуват сведения за бебок, чийто родители мислели да го кръстят 4Real (ФорРиъл)… явно с идеята отсега да го подготвят за кариера в хип хопа.А младата Нутела, както други “отговорни” родители се опитали да кръстят дъщеря си, се спасила, само защото съдът отказал да регистрира малката госпожица поради...нарушаване на авторско право.В България също не отстъпваме на световните тенденции - Салфетка, Търпелин и Грозьо са само някои от примерите за “креативност” при именуването на наследниците.

Ето още няколко реални български имена, от които детето ви ще се смущава когато порастне: Веселазасмяна, Гуца, Етко, Кинче, Ласкар, Обретен, Паца, Патьо, Прошко, Семка, Стихия, Трошка, Шунка и още!

Все още може да сме доволни, че водещи са имената като Виктория, Мария, Никол, а при момчетата са Александър, Георги, Мартин, по данни на НСИ за 2019г.


В заключение - да носиш нестандартно име може да бъде най-чудесното нещо на света, но може и да те бележи за цял живот. Така че, мили родители, преди да развихрите въображението си, вдъхновени от места, преживявания и любими напитки, помислете че детето ви ще носи това име цял живот, ще го пише хиляди пъти в бланки и документи, то ще бъде първото нещо, което хората ще чуят за него и ще оформи тяхното първо впечатление. А едва ли искате това първо впечатление да е недоумение!...

Този пост се посвещава на всички Васильовци, Василки, Горановци, Горици, Данчовци, Ивановци, Татяни и Тани, Тонита и Атанасовци. Честити да са имената им и вие покрай тях!

ВИЖ СЪЩО

 • НОВИНИ

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г

  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  Годишна среща на детските читателски клубове „Бисерче вълшебно“, 2023г
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →
 • НОВИНИ

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“

  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  Резултати национална кампания „Бъди герой с TEDI“
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ →